Форма входу

Календар новин

«  Лютий 2008  »
ПВСЧПСВ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Міні-чат

Наше опитування

Чи підтримуєте Ви ідею створення цього сайту?
Всього відповідей: 523



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Неділя, 28.04.2024, 20:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт студентського самоврядування факультету міжнародних відносин
ЛНУ ім. І. Франка
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Лютий » 7 » Правове регулювання інституту студентського самоврядування в Україні
Правове регулювання інституту студентського самоврядування в Україні
22:58
Першим нормативно-правовим актом, що передбачив право створювати органи студентського самоврядування у вищих навчальних закладах (далі – ВНЗ) був Закон України “Про освіту” від 23 березня 1991 року, який визнавав громадське самоврядування, у тому числі і студентське. У 1996 році було прийнято Положення про державний вищий заклад освіти (затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 року), яким визначено мету, завдання, структуру органів студентського самоврядування. Незважаючи на те, що згодом з’явилось досить прогресивне Положення про студентське самоврядування у вищих навчальних закладах, затверджене Міністерством освіти і науки України від 3 квітня 2001 року, Закон України “Про вищу освіту”, від 17 січня 2002 року, відображає ті ж норми, які у 1996 році були передбачені у Положенні про державний вищий навчальний заклад. Якщо говорити про законодавче регулювання, то сьогодні це лише стаття 38 Закону України “Про вищу освіту” та стаття 37, що визначає необхідність затвердження положення про студентське самоврядування вищим колегіальним органом громадського самоврядування вищого навчального закладу.
Регулювання студентського самоврядування вищого навчального закладу може визначатись його Статутом. Однак відсутність такого регулювання не є аргументом відносно того, що у цьому закладі не може бути створене студентське самоврядування, оскільки Закон України має вищу юридичну силу і він передбачає право на студентське самоврядування.
Студентське самоврядування у ВНЗ діє на основі Положення про студентське самоврядування, яке згідно Закону України “Про вищу освіту” ухвалюється вищим органом студентського самоврядування – загальними зборами студентів (конференцією) студентів ВНЗ. Після його ухвалення студентами, воно затверджується вищим колегіальним органом громадського самоврядування ВНЗ. Стосовно останньої норми є чимало дискусій, оскільки у цьому може вбачатися втручання органу громадського самоврядування ВНЗ (викладачів) у створення студентами самоврядних органів. Автори цих законодавчих норм висувають такі аргументи: по-перше, таким чином уникається можливість включення до Положення про студентське самоврядування невідповідних законодавству положень, по-друге, після затвердження загальними зборами (конференцією) трудового колективу ВНЗ цей документ стає обов’язковим не лише для органів студентського самоврядування та їх посадових осіб, які визначили у ньому свої обов’язки та процедури функціонування, але й для вищого навчального закладу, керівника ВНЗ, керівників факультетів, кафедр тощо, які зобов’язані також його дотримуватись, визнавати повноваження та права органів студентського самоврядування. Тому в умовах недостатнього законодавчого регулювання студентського самоврядування ініціативні групи повинні значну увагу приділяти розробці Положення про студентське самоврядування, оскільки законодавство визначає лише завдання і загальну структуру органів студентського самоврядування, але оминає питання повноважень, механізмів взаємовпливу студентського самоврядування і адміністрації, врахування думки студентів, процедури формування і функціонування студентського самоврядування. За умови передбачення їх у Положенні про студентське самоврядування органи студентського самоврядування незважаючи на відсутність законодавчого регулювання, не порушуючи законодавства, можуть мати реальні повноваження і гарантії діяльності. Органами студентського самоврядування можуть прийматися інші акти, обов’язкові для них, - регламенти зборів (конфренцій), положення про комісії, комітети, виконавчі органи та інші.
Таким чином, маємо таку ієрархію актів щодо студентського самоврядування (тобто яким чином вони мають пріоритет у застосуванні):
Закон України “Про вищу освіту” від 17 січня 2002 року (ст.ст. 37, 38).
Положення про державний вищий навчальний заклад. Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 року №1074 (п. п. 37,38, 49-57).
Положення про студентське самоврядування у вищих навчальних закладах. Затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 3 квітня 2001 року №166.
Статут вищого навчального закладу.
Положення про студентське самоврядування у ВНЗ (прийняте загальними зборами (конфренцією) студентів ВНЗ і затверджене загальними зборами (конференцією) трудового колективу ВНЗ).
нші акти органів студентського самоврядування.
Законодавче врегулювання є недостатнім, досить суперечливим і не сприяє становленню реального студентського самоврядування. Помітною є відсутність розвитку законодавства про студентське самоврядування, оскільки ст. 38 Закону України “Про вищу освіту” від 2002 року дублює норми Положення про державний вищий навчальний заклад, прийняте ще у 1996 році. Відсутність належного законодавства перетворює студентське самоврядування на “квазіфункціонуючий”, а швидше існуючий інститут без реальних повноважень, змісту, визнання, фінансування. Сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано декілька проектів змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо студентського самоврядування, проте законодавець залишається пасивним до визначення правового статусу і надання належної основи для функціонування студентського самоврядування в нашій державі.
Переглядів: 1662 | Додав: Gerain | Рейтинг: 3.0/2 |
Всього коментарів: 1
08.02.2008
1. Олексій Саків [Матеріал]
Хороша робота!!!!!!!!!!!!!!!

Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright Маркіян Серчинський aka 'mapki' © 2024